Met de fotoclub van Natuurpunt Zuid-Oost Limburg trokken we deze keer naar de vallei van de Ziepbeek. Het stroomgebied van de Ziepbeek omvat 250 ha, waarvan 161 ha door een koninklijk besluit sinds 17 april 1970 is beschermd als staatsnatuurreservaat. De Vallei van de Ziepbeek is één van de zeldzame beekdalen die intact is gebleven met een vrij natuurlijke begroeiing, en maakt sinds haar ontstaan deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Met dank aan Jan Vandegoor voor de deskundige begeleiding en uitleg. (Bron voor de teksten: Ecopedia)
Klokjesgentiaan
Een soort waar we specifiek naar op zoek waren is de klokjesgentiaan. In Vlaanderen vormen de Kempen het hoofdverspreidingsgebied. Elders is de plant maar zeer sporadisch aangetroffen. Klokjesgentiaan is een vrij zeldzame en kwetsbare soort in Vlaanderen. Overal gaat ze achteruit, zodat ze nu nog nauwelijks buiten de heidereservaten van de Kempen te vinden is.
Blauwe knoop
Struikheide en dopheide
Kleine en ronde zonnedauw
Zonnedauw is een insectetende plant. De zonnedauw lokt, vangt en verteert insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes. Zonnedauw leeft op vochtige, voedselarme zure plaatsen. Om in deze arme milieus aan voldoende voedingstoffen zoals stikstof en fosfaat te geraken, vangen ze insecten.