Johan Lambrix
  • Home
  • Biografie
  • Workshop
  • Portfolio
    • Vogels
    • Landschap
    • Vlinders
    • Planten
    • Portret
    • Product
  • Referenties
  • Fotoblog
  • Contact

Bloopers

16/12/2017

Reacties

 
Foto
Voor alle duidelijkheid: fotograferen kost tijd. In mijn workshops geef ik steeds de tip mee om vaker te fotograferen én meer tijd uit te trekken als je gaat fotograferen. En natuurfotografie is jammer genoeg geen uitzondering op de regel, integendeel zelfs. Uren voorbereiding en research, uren onderweg en uren wachten totdat je die soort eindelijk mooi hebt kunnen fotograferen.
Voor elke aanvaardbare foto, is er een veelvoud van 'net niet'-foto's. En dan heb je ook nog een categorie van foto's die ik niet anders kan benoemen dan helemaal mislukt. En ineens leek het me wel interessant jullie ook een inkijk te geven In die laatste categorie. Veel plezier met mijn bloopers :).
 

Reacties

It's Snowtime!

10/12/2017

Reacties

 
Foto
Foto
Vandaag werd de eerste sneeuw voorspeld, dus daar wilde ik meteen vanuit de schuiltent van profiteren. De sneeuwval kwam maar langzaam op gang en na enkele uren lag er toch een paar centimeter. 
​
In totaal zat ik drie uur in de tent waardoor er ook op de lens - die deels uit de tent steekt - een laag sneeuw lag. Bij natuurfotografie krijgt je materiaal het vaak hard te verduren en dan is het handig dat het tegen een stootje kan. 

Foto
Alhoewel ik eerlijk moet zijn dat ik na vandaag toch wel een lenscoat overweeg. Dat is een hoes die je lens extra beschermt tegen vuil en vocht. ​​
Hoe jezelf warm houden tijdens drie uur stilzitten bij graden rond het vriespunt, verdient eigenlijk een eigen blog. Maar een tipje van de sluier: met lagen - zeer veel lagen - een thermomatje onder de voeten en een oude slaapzak rond je benen kom je al ver.

​Op de eerste foto's van de dag zie je nog geen of weinig sneeuw en zie je hier en daar een wit streepje. Voor de techneuten: witte streepjes omdat een sneeuwvlok er zo uitziet bij een langere sluitertijd. En hoe langer het streepje, hoe langer de sluitertijd.

Hier volgen nog wat foto's die ik per soort groepeer.

Roodborst

Ringmus

Koolmees & pimpelmees

Vink

Merel

Foto
Reacties

Schuiltent in de tuin

3/12/2017

Reacties

 
Foto
Vorig jaar had ik - eerder improviserend - in mijn tuin op een haag wat voeder gelegd met een bakje water. Daar had ik dan mijn schuiltent bij geplaatst en na uren geduld, had ik toch een aantal mooie foto's van een roodborstje en hier en daar een meesje.

Dit jaar wilde ik het wat ernstiger aanpakken en heb ik een minisetting gebouwd in mijn tuin. Een oud babybadje op een oude tuintafel was de basis en daarrond heb ik wat stronken en blokken hout gelegd en de rand afgewerkt met mos. Op enkele strategische plekken strooi ik geregeld wat voer voor tuinvogels. Zowel algemeen strooivoer, als zonnebloempitten, pinda's en verschillende soorten pindakaas. Als test heb ik ook gedroogde meelwormen geprobeerd, maar zie daar niet meteen de meerwaarde van in. Alle voeder kocht ik in de Natuurpuntwinkel. De zonnebloempitten en pinda's probeer ik te knellen in gaatjes en spleten zodat de vogels wat moeite moeten doen. Anders komen ze aan en vliegen ze meteen terug weg met de hele pit of de noot. Foto's maken kan je dan vergeten.

Via een trailcamera (Bushnell) volg ik de soorten op die de setting bezoeken. Nadat ik twee grote bonte spechten op een filmpje had herkend, heb ik meteen ook een spechtenpaal geïnstalleerd. In die paal heb ik wat gaatjes geboord om pindakaas in te proppen met telkens een zonnebloempit of twee. Spechten zijn hier zot van. De zwarte mees lijkt vooral - eigenlijk zo goed als enkel - geïnteresseerd in de pindakaas met bosvruchten. 

Ik heb heel wat getest met de afstand van de tent tot de setting en verschillende lenzen. Van heel dichtbij (1,5 meter) met een 180mm met teleconverter 1.4x via iets verder (2 meter) met een 70-200mm tot  3 meter met een 400mm. Die laatste opstelling lijkt voorlopig de meest interessante. De vogels zijn minder verstoord door eventuele kleine bewegingen van de lens en met die 400mm op 3 meter afstand maak ik toch nog steeds de meest beeldvullende foto's. Als ik daar de teleconverter ook nog bij gebruik, krijg ik de grotere soorten zoals merel of spreeuw maar net binnen het beeld. Als de gaai echt op de voederplaats zit, dan krijg ik hem zelfs niet helemaal meer binnen het beeld.

​De setting staat nu twee weken in mijn tuin en de soortenlijst is ondertussen opgelopen tot 11 verschillende vogels: merel, grote bonte specht, koolmees, pimpelmees, zwarte mees, gaai, vink, roodborst, turkse tortel, winterkoning en spreeuw. Een aantal kon ik tot nu toe ook fotograferen.

Mezen

Merel ♀

Roodborst

 Grote bonte specht ♀

Gaai

Vink ♀

Foto
Reacties

    Archief

    November 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Maart 2019
    Januari 2019
    Juni 2018
    Februari 2018
    December 2017
    Mei 2017
    April 2017
    Januari 2017
    Oktober 2016
    September 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Mei 2016
    Januari 2016
    December 2015
    Oktober 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.