Het natuurgebied ligt vol met vijvers en je vindt er heel veel watervogels zoals ijsvogel, aalscholver, zilverreiger, meerkoet en fuut. Met veel geluk zie je er ook een visarend of wintertaling. Bovendien zijn er veel kijkhutten en -wanden zodat je op een aangename manier de vogels kan observeren. Geen materiaal bij? Geen probleem want in het bezoekerscentrum kan je gratis verrekijkers uitlenen.
In het zuiden van het Groothertogdom Luxemburg ligt het natuurgebied Haff Réimech. Het natuurgebied, aan de voet van de wijngaarden tussen Schengen en Remich, wordt zeer gewaardeerd om zijn grote verscheidenheid aan flora en fauna. De start van je bezoek doe je best in het indrukwekkende bezoekerscentrum Biodiversum. Het natuurgebied ligt vol met vijvers en je vindt er heel veel watervogels zoals ijsvogel, aalscholver, zilverreiger, meerkoet en fuut. Met veel geluk zie je er ook een visarend of wintertaling. Bovendien zijn er veel kijkhutten en -wanden zodat je op een aangename manier de vogels kan observeren. Geen materiaal bij? Geen probleem want in het bezoekerscentrum kan je gratis verrekijkers uitlenen. De zeldzame Veldparelmoervlinder heeft een tamelijk effen dof oranjebruine grondkleur op de voorvleugel met een rasterpatroon. Op de bovenkant van de achtervleugel bevindt zich in ieder segment van de buitenste dwarsband een zwarte vlek, dat is karakteristiek voor de Velparelmoervlinder. De soort komt voor in schrale, voedselarme graslanden waar Smalle weegbree in kleine rozetjes groeit in plaats van met hoge opgaande bladeren. De rupsen maken hun nest onder deze rozetjes (bron: www.ecopedia.be). Het Icarusblauwtje is het algemeenste blauwtje. De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje blauw en bij het vrouwtje bruin. Op de onderkant van de voorvleugel bevinden zich twee vlekken vlakbij de vleugelbasis, waarmee deze soort van alle verwante soorten is te onderscheiden (bron: www.ecopedia.be).
Standaard fotografeer ik vlinders altijd met een wazige achtergrond. Vind ik zelf het mooist en de vlinder zelf springt zo mooi uit het beeld. Maar ik probeerde deze keer ook eens wat anders. Wazige achtergrondNiet wazige achtergrondIk probeer jaarlijks minstens één keer wilde orchideeën te gaan fotograferen. Het zijn prachtige bloemen en vlinders - nog zo'n favoriet onderwerp - zijn nooit ver weg. Het op naam brengen van de orchideeën is een hel. Zeer moeilijk en er bestaan ook nog eens heel veel hybride soorten en dat maakt het er niet gemakkelijker op. Wellicht staan hieronder bos-, poppen- en/of keverorchissen en de kans is groot ook soldaatjes. Maar ik zou het niet kunnen zeggen, dus zoek het zelf maar uit :)
Handbal Tongeren trok in het Paasweekend naar Dudelange (Luxemburg) om er deel te nemen aan het internationale jeugdtornooi "Youth Cup Dudelange". Na hard werken tegen heel sterke ploegen uit Zweden, Duitsland, Frankrijk, Montenegro, Nederland, Oostenrijk, Luxemburg, Finland en Italië werden ze negende.
Tijdens sportwedstrijden staan de spelers centraal. Zij krijgen alle aandacht en zijn de helden van het veld. Vandaag was dat voor mij anders. Ik richtte mijn lens op mijn helden van vandaag: de tafelverantwoordelijken en jeugdscheidsrechters. Deze vrijwilligers zorgden er dit jeugdtornooi voor dat alle spelers en hun ouders konden genieten van een flinke portie handbal op zondag. En niet enkel dit tornooi, maar élk tornooi en élke wedstrijd. Zonder deze vrijwilligers, geen wedstrijden. Dankuwel Robin, Ditmer, Dries, Willem, Artuur, Isabelle, Katrien en Benjamin van HC Tongeren!
Etienne - een medelid van onze Fotoclub Natuurpunt Zuidoost-Limburg - heeft in zijn tuin een permanente setting gebouwd voor het fotograferen van vogels. Vandaag mocht ik bij hem op bezoek en werd er hartelijk onthaald (inclusief een heerlijke kop koffie met versnaperingen halverwege de fotosessie). In vergelijking met mijn eigen krappe, koude en kille schuiltent heeft Etienne een heel andere hut. Hij bouwde zijn kippenstal om en deed dat perfect op maat van de fotograaf. Daarbovenop staat er in de hut een gaskachel, dus kou lijden is er zelfs niet bij. Komt er nog bij dat er heel wat verschillende soorten de setting bezoeken en ik dus zelfs op een druilerige, grijze voormiddag toch heel wat leuk beeldmateriaal mee naar huis kon brengen. Kortom: merci Etienne! GaaienVinkenWinterkoningHeggemus HuismussenRoodborst, merel, pimpelmees en eksterMijn favoriete kikker is weer te bewonderen. Boomkikkers leven in zonbeschenen begroeiingen en in de zone tussen waterpartijen en aangrenzend struikgewas. Ze overwinteren tussen boomwortels, in houtstapels of in een strooisellaag. In Vlaanderen komt de boomkikker slechts op zeer bepaalde locaties algemeen voor. Plaatselijk te vinden: In de duinen- en polderrand (Zwin) van Knokke- Heist. In het Maasdal in Maasmechelen. In een smal natuurgebied in Diepenbeek. Nabij en in het Vijvergebied Midden- Limburg in Hasselt, Zonhoven en Heusden- Zolder. Ook komen ze voor in een smalle langgerekte strook van aaneengeschakelde natuurgebieden van Maaseik, over Kinrooi en Bree tot aan de Nederlandse grens (bron: https://www.natuurpunt.be/pagina/boomkikker).
Dit zijn de jonge exemplaren die aan het uitzwerven zijn. De kleintjes zijn op dit moment tussen de 1 en 2 cm groot. De laatste foto is van een groter exemplaar (ongeveer 5 cm groot). ![]() Vandaag mocht ik mee op stap met een aantal experts om ingerichte natuurverbindingen op het terrein te bezoeken. Natuurverbindingsgebieden zijn zones tussen grote natuurgebieden waarlangs soorten zich makkelijker verplaatsen van het ene gebied naar het andere. In deze zones bevinden zich tal van verbindingen zoals hagen en heggen, poelen, bomen, struiken, greppels, bermen, ruigten, aaneengesloten niet afgerasterde tuinen, welke als stapstenen kunnen dienen. In sommige gevallen helpt de mens een handje bij het opruimen van obstakels voor migrerende soorten, door de aanleg van tunnels, ecoducten of de installatie van vistrappen (bron: www.pnc.be). En waar er gewerkt wordt aan de natuur zijn vaak mooie onderwerpen te vinden om te fotograferen. |
Archief
November 2019
|